Energetika

Bemutatták az európai villamos energia rendszer átalakításáról szóló „Tiszta energia minden európainak” javaslatcsomagot

2016. 11. 30.

A Bizottság bejelentése a „Clean Energy for All Europeans” javaslatcsomag kapcsán

Az Európai Bizottság november 30-án nyilvánosságra hozta az árampiac reformjáról szóló úgynevezett Téli Csomagot, amely az alapköve lesz az Unió 2030-ig tartó áramstratégiájának.

A mai napon a Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič valamint az éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos, Miguel Arias Cañete együtt mutatták be a több mint ezer oldalas javaslatcsomagot, amelyet mérete miatt „jumbo” csomagnak is neveznek. A „tiszta energiát minden európainak” elnevezésű kezdeményezés hivatott lefektetni az Uniós energiarendszer keretstratégiáját 2030-ig. A mai napon ismertetett javaslatoknak három fő célja van: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak.

Az árampiac modernizálása és dekarbonizációja támogatja a fenntarthatóságot, valamint munkahelyeket teremt, és felgyorsítja a gazdasági növekedést. A javaslatcsomag egyik legfőbb célja, hogy a világpiaci változásokhoz való gyors alkalmazkodással növelje az Európai Unió versenyképességét és támogassa az új technológiák térnyerését. A stratégiai anyag három kötelező érvényű célkitűzést is meghatároz 2030-ig: a megújuló energiaforrások részarányát 27%-ra növelni; az épületek energiahatékonyságát 30%-kal javítani; továbbá a szén-dioxid kibocsátást az 1990-es szinthez képest 40%-kal csökkenteni.

Az Európai Parlamentben jelenleg a javaslatcsomag feldolgozása zajlik, a szakbizottságokhoz várhatóan januártól kezdenek el dolgozni a bizottsági előterjesztés szövegein, tehát ezzel egy időben kerül majd sor a csomag alapján kialakított, közel tíz új parlamenti dosszié kiosztására.