Energetika

Alacsony energiaárak nélkül nincs sikeres Energiaunió

2015. 11. 24.

Az Európai Parlament plenáris ülésén Šefčovič alelnök az energiauniós stratégia részeként vázolta az Energiaunió jelenlegi helyzetét. Az Európai Bizottság által 2015. november 18-án bemutatott dokumentum öt dimenzió mentén értékeli az Európai Unió és a tagállamok helyzetét: kibocsátás-csökkentés, energiahatékonyság, egységes belső piac, ellátásbiztonság, továbbá energetikai K+F és innováció. A jövőben minden évben hasonló értékelésre kerül majd sor.

Gyürk András delegációvezető, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság tagja felszólalásában a gazdasági versenyképesség kérdését emelte ki: „Az európai gazdaság versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen az energiaárak csökkenése”.

A fideszes politikus példaként említette a magyar gázpiacot, ahol az ipari fogyasztók az OECD-átlag felett fizetnek a gázért, annak ellenére, hogy az ország több 100 millió eurót fektetett be új infrastruktúra fejlesztésébe az elmúlt években. Három szomszédos országhoz – Románia, Horvátország és Szlovákia irányába – is új gázvezeték összekötőt épített, illetve Ukrajna felé kiépítette a gázszállítás lehetőségét. Magyarország sokat tett tehát a diverzifikációért, ezen keresztül a gáz árának versenyképessé tételéért és az ellátásbiztonságért is. „Mégsem látni az eredményeket. Ennek pedig az az oka, hogy az új infrastruktúra egy része még mindig csak egy irányba, Magyarországról kifelé működik, illetve továbbra sem elérhető új forrás a régióban, így nincs diverzifikáció, és nincs árverseny” – tette hozzá Gyürk András.

A néppárti képviselő megjegyezte, hogy megoldást jelentene a hiányzó kétirányú, Románia és Horvátország irányából Magyarországra történő szállítást lehetővé tevő infrastruktúra mihamarabbi megvalósítása, továbbá a horvátországi LNG-terminál mihamarabbi megépítése, hogy legyen gázverseny a régióban.

A képviselő felhívta a figyelmet, hogy az egységes piac előnyei csak akkor jelentkeznek, ha minden szereplő igyekszik hozzájárulni a közös célokhoz. Csak ebben az esetben lehet az európai ipar globálisan versenyképes.