Delegációs ügyek

Antall József mellszobrának avatása az Európai Parlamentben

2015. 04. 01.

A szoboravatás előtt az Antall József Tudásközpont Gondolatok Európáról – Az Alapító Atyák öröksége napjaink Európájában címmel szimpóziumot szervezett. A rendezvény annak a programsorozatnak a nyitó eseménye volt, amelyet a Tudásközpont az Antall-kormány hivatalba lépésének és Európa újraegyesítésének a 25. évfordulója alkalmából kíván megvalósítani „Antall 25” címmel, brüsszeli, párizsi, illetve budapesti helyszíneken.

A szobrot Klára asszony, Antall József özvegye leplezte le. Rajta kívül az eseményen beszédet mondott Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, valamint Gyürk András, az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának vezetője. A szobor készítője Veres Gábor szobrászművész.

Gyürk András beszédében hangsúlyozta, hogy Antall József példát mutatott, hogy hogyan lehet politikai oldalakon átívelően hatni; példájának megértésére, valamint követésére biztatta az Európai Parlamentben dolgozó politikusokat. A delegációvezető szerint Antall József jelölte ki Magyarország helyét ott, ahová mindig is tartozott, az európai nemzetek közösségében. „Szükségünk lenne keresztényi elkötelezettségére is, amellyel vallotta, hogy az európai közösség csak akkor lehet erős, ha az azt alkotó nemzetek tisztában vannak saját értékeikkel, és tiszteletben tartják egymás meggyőződését” – zárta beszédét Gyürk András.