Energetika

Brüsszelben is kiállunk a rezsicsökkentés mellett

2021. 10. 05.

Az Európai Unió az utóbbi évtized legsúlyosabb energiaválságának küszöbén áll. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz. Itt az idő, hogy Brüsszel elvont baloldali ideológiák hangoztatása helyett a polgárok mellett foglaljon állást az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben.

Az utóbbi hónapokban tovább folytatódott az energiahordozók árának ugrásszerű emelkedése. A földgáz és az áram világpiaci ára is többszörösére nőtt. Ennek hatására Európa-szerte egyre több vállalat jelenti be, hogy csökkenti a termelést gyáraiban. Az energiaszolgáltatók pedig számos tagállamban a fogyasztókra kezdték el áthárítani a megemelkedett árak okozta különbözetet.

Ebben a helyzetben a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz. Beadványunkban kijelentettük: elfogadhatatlan, hogy az ambiciózus klímavédelmi javaslatok és az energiapiacok volatilitásának árát az emberekkel fizettessék meg. Továbbá felszólítottuk a brüsszeli testületet, hogy a valóságtól távol álló baloldali ideológiák hangoztatása helyett segítse a polgáraikat védő nemzeti kormányokat az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben.

Többször bebizonyosodott, hogy a magyar baloldal a magasabb piaci energiaárak és a klímavédelem okozta kihívásokat a rezsiár emelésével „kezelné”. 2008 őszén a jelenlegihez képest feleakkora földgázár mellett a Gyurcsány Ferenc vezette kormány tíz hónap alatt négyszer, összesen 28%-kal emelte meg a lakossági energiaárakat. Emlékezetes, hogy 2021 májusában csaknem a teljes magyar baloldal az ellen szavazott az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. A momentumos Cseh Katalin pedig azt szorgalmazta, hogy Magyarország vezesse ki a szabályozott villany- és fűtési árakat, kiszolgáltatva a magyar embereket a piaci áringadozásoknak.

Ez a gondolkodásmód, a 2008-ban tapasztaltakhoz hasonlóan, most is súlyosan megkárosítaná a magyar polgárokat, ezért teljes mértékben elfogadhatatlan. A Fidesz és a KDNP képviselői számára Magyarország olcsó és biztonságos energiaellátása az első. Kiállunk az alacsony rezsiárak mellett az elkövetkező időszakban fokozódó piaci és politikai nyomás közepette is.