Energetika

Brüsszeli okoskodás helyett végre kérdezzék meg az embereket a szankciókról

2022. 10. 18.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén megvitatta az ukrajnai háború Európában tapasztalható gazdasági és társadalmi hatásait. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kijelentette, hogy a bekövetkezett válság fő oka a háborúra adott kudarcos brüsszeli válasz, vagyis a szankciók miatt elviselhetetlenné vált energiaárak. A válságból való kilábalás pedig csak széles társadalmi támogatottsággal lehetséges.

Európa súlyos válságba jutott. Brutális rezsiszámlák, tönkremenő iparágak, létükért küzdő kisvállalkozások jellemzik ma az európai országokat. „Az ok egyértelmű – a háború és az arra adott elhibázott válasz. Vagyis a rosszul megalkotott szankciós politika. Emiatt elviselhetetlenek ma az energiaárak” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

A megoldás a szankciós politika újragondolása, mert az energiaellátás fizikai és nem ideológiai kérdés. „Nem kockáztathatjuk az európai polgárok energiabiztonságát. Nem sodorhatjuk veszélybe a munkahelyeiket. Olyan politikát kell folytatnunk, ami bírja az emberek támogatását. Ezt a célt szolgálja a szankciókról szóló magyarországi nemzeti konzultáció” – emelte ki a fideszes politikus. „Ezért is elfogadhatatlan az, hogy ebben a helyzetben Brüsszel több mint 650 milliárd eurónyi forrást tart vissza.Most minden tagállamnak azonnal meg kell kapnia a neki járó forrásokat, hogy azok a lehető leghamarabb eljussanak a polgárokhoz” – hangsúlyozta Gyürk András.