Telekommunikáció

WiFi4EU – ingyenes internetre pályázhatnak a helyi közösségek

2017. 09. 13.

Az Európai Parlament szeptember 12-i plenáris ülése elsöprő többséggel elfogadta a WiFi4EU kezdeményezést, melynek támogatásával 2020-ra ingyenesen hozzáférhető WiFi hotspotokat hoznak létre az Unió egész területén a helyi közösségekben (köztereken, parkokban, kórházakban, könyvtárakban és egyéb nyilvános helyeken).

A kezdeményezés megvalósítására 120 millió eurót biztosít az Unió, mely a nyilvános WiFi szolgáltatásokhoz szükséges berendezések finanszírozását biztosítja 6-8000 településen. Azok a közigazgatási szervek (helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások) tudnak pályázni a programra, melyek ingyenes WiFi hozzáférést szeretnének nyújtani az ilyen szolgáltatással sem állami, sem magáncég által nem lefedett közterületeken. A pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani, elbírálásuk beérkezési sorrendben történik, az uniós hozzájárulás összege akár a projekt költségének az egészét is elérheti. A WiFi4EU forrásainak odaítélésekor szempont lesz a földrajzi kiegyenlítettség, hogy a nagy sebességű internetkapcsolat előnyeit szerte Európában több ezer helyi közösség tagjai és az idelátogatók egyaránt élvezhessék.

Magyarországon a Digitális Jólét Program foglalkozik a témával melynek célja, hogy az internet mindenki számára elérhető legyen. A programért felelős miniszterelnöki biztos Deutsch Tamás hangsúlyozta. hogy a WiFi4EU egy rendkívül előremutató kezdeményezés, ugyanis a közterületeken elérhető ingyenes vezeték nélküli internet hozzáférés minden polgár számára hasznos.