Egyéb

Uniós klímacsomag: felemás kompromisszum

Uniós klímacsomag: felemás kompromisszum

2008. 12. 17.

Bár a klímacsomag jelentős változáson ment keresztül az eredeti elképzelésekhez képest, a leginkább szembeötlő ellentmondást nem sikerült feloldani. A Tanács által elfogadott szabályozás ugyanis a bázisév helytelen kijelölésével elfedi a tagállamok eddigi erőfeszítéseit a károsanyag-kibocsátás terén. Mindez kártékony üzenetet hordoz magában: nem számítanak az eddigi eredmények, egy új szabályozással mindenki tiszta lappal indulhat. Magyarország számára ez azt jelenti, hogy az EU nem veszi figyelembe hazánk eddigi kibocsátás-csökkentését. Mindez százmilliárdokban kifejezhető veszteséget jelenthet az ország számára.

Sajnálatos, hogy a magyar kormány nem lobbizott hatékonyan az említett hátrányok mérséklése érdekében. Gyurcsány Ferenc kormányfő az Európai Tanács legutóbbi ülésén csak az utolsó utáni pillanatban emelte fel szavát. Ekkorra azonban a tagállamok a legfontosabb kérdésekben már megállapodtak. Véglegessé vált, hogy Magyarország csupán csekély kompenzációra számíthat a bázisév megváltozása miatt.

Az unió ambiciózus éghajlatvédelmi céljainak jogszabályba öntése előremutató lépés. Örömünk ugyanakkor teljesebb lenne, ha a megállapodás nem vált volna az uniós kettős mérce és a következetlen magyar külpolitika újabb emlékeztetőjévé.