Egyéb

Megosztott könyvelési technológiák és a blokkláncok: bizalomépítés a közvetítők kiiktatásával

2018. 10. 03.

Gyürk András Európai Parlamenti képviselő, a magyar néppárti delegáció vezetője az Európai Parlament október 3.-i strasbourgi plenáris ülésén fejtette ki véleményét a megosztott könyvelési technológiákról és a blokkláncokról. Gyürk András szerint ezen új technológiák nagyban hozzájárulhatnak az Európai Unió versenyképességének javításához, kihasználva az Unió egységes belső piacából származó különleges erőforrásokat.

„Az Egyesült Államok és Kína mögött Európa jelentősen le van maradva a modern digitális technológiák terén. Miközben egyre tisztábban látszik, hogy mik lesznek azok a technológiai irányok, amelyek meghatározzák a jövőnket, nem világos, hogy Európa miként tudná felvenni a versenyt a globális versenytársakkal. A mesterséges intelligencia és a „big data” területén már most jelentős lemaradásban vagyunk és sajnos nem tudunk olyan különleges versenyelőnyt felmutatni, amivel vissza tudnánk kapaszkodni az élvonalba. Kínában az elképesztő adatmennyiség és a központi irányítás hatékonysága, az Egyesült Államokban pedig annak innovatív ipara nyújt olyan versenyelőnyt, amelynek hatékonyságával szemben nem tudunk mit felmutatni.

Márpedig Európa igenis különleges és vannak olyan erőforrásai, amelyekkel egyedülálló a világon. A belső piac egységessége, annak masszív vásárlóereje valamint a rugalmas és előremutató szabályozási környezet egy olyan alapot nyújt, amely nincs meg a versenytársaknak. A blokklánc alapú technológiák esetében pontosan ezek a feltételek a legszükségesebbek, ezért azt gondolom, hogy amennyiben megfelelően alakítjuk ki az innováció és az alkalmazhatóság keretrendszerét, úgy Európa a fejlesztés élvonalába kerülhet. Úgy gondolom, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a nemrég életbe léptetett adatkezelési irányelv sikerei után, az Unió újra megmutassa, hogy igenis képes a megfelelni a kor kihívásainak és egy újabb területen szerezhet vezető szerepet a világban.”