Egyéb

Uniós infrastruktúrafejlesztés az energia akadálymentes áramlása érdekében

Uniós infrastruktúrafejlesztés az energia akadálymentes áramlása érdekében

2013. 03. 12.

Az energiaárak féken tartása érdekében biztosítani kell az energia akadálymentes áramlását az uniós tagállamok között. Míg Nyugat-Európában az energetikai infrastruktúra fejlett, addig a közép-kelet-európai országok között még mindig nincs elég fizikai összeköttetés, így az egységes piac nem működik. Ez az oka annak, hogy a régiónk energiapiacait az egyoldalú energiafüggőség és a magas energiaárak jellemzik.

Az Európai Bizottság a jövőben ösztönözni kívánja a hiányzó hálózatok kiépítését. Ennek érdekében a kiemelt jelentőségű beruházásokat közcélúvá nyilvánítja, amely fontos előnyökkel jár a beruházók számára.

"A közcélú beruházások engedélyeztetési ideje drasztikusan, három és fél évre csökken. Ez nagy könnyebbséget jelent az eddigi gyakorlathoz képest, hiszen gyakran tíz év is eltelt az engedélyek kézhezvételéig"- hangsúlyozta írásbeli nyilatkozatában a delegációvezető.

Előnyt jelent továbbá, hogy a kiemelt státusz olcsóbb finanszírozást tesz lehetővé. Mivel a közcélúnak minősített fejlesztések az Európai Bizottság szigorú értékelési kritériumainak is megfeleltek, ezért egy átlagos beruházáshoz képest a hitelezők számára is kisebb kockázatot jelentenek.

Az ellátásbiztonság szempontjából fontos, de gazdasági értelemben nem életképes beruházásokon a közvetlen uniós pénzügyi források segíthetnek. Így olyan stratégiai beruházások is megvalósulhatnak, amelyek válságszituációban biztosítanak zavartalan energiaellátást.

A néppárti politikus szerint a mai intézkedéscsomagnak köszönhetően végre kimozdulunk az eddigi holtpontról és a hiányzó infrastruktúrák is megépülnek. Mivel a kiemelt státuszra a közép-kelet-európai beruházások jó eséllyel pályáznak, ezért hatvan év után először van reális esély arra, hogy a régiónk egyoldalú energiafüggősége mérséklődjön.