Egyéb

Uniós forrásokat az energetikai fókuszú kísérleti projektekre!

Uniós forrásokat az energetikai fókuszú kísérleti projektekre!

2012. 05. 29.

Az első kísérleti projekt a panelházak energiahatékonyságával kapcsolatos. A panelházak energiatakarékossági felújítása esetében jelenleg az a fő probléma, hogy a bankok kedvezőtlenebb feltételekkel nyújtanak felújítási hitelt a közös tulajdonból adódó magasabb kockázatok miatt. A kísérleti projekt célja, hogy a Duna-régió sikeres gyakorlatait alapul véve egy tisztán a panelházakra szabott finanszírozási konstrukció kerüljön kidolgozásra.

A második projektjavaslat az úgynevezett hálózatkiegyenlítő energiával kapcsolatos. A villamosenergia-hálózat üzemeltetője a hálózat egyensúlyban tartása érdekében tartalék erőművek beindítását rendelheti el. Az egyensúly kialakítása azonban elérhető a szerződött fogyasztók villamosenergia fogyasztásának szabályozott módon történő csökkentésével is. A javaslat alapján a regionális állami és önkormányzati intézmények energia auditja során meghatároznák a középületek lehetséges visszaterhelési kapacitását is, amelyek visszaterhelési szolgáltatást nyújtva hozzájárulnának a villamosenergia-hálózat egyensúlyban tartásához.

A javaslatokat az Európai Bizottság szakmai szempontok alapján értékeli, majd az Európai Parlament jóváhagyását követően a nyertes kísérleti projektek megvalósítására nyilvános tendert ír ki.