Egyéb

Uniós felügyeleti rendszer az energia-nagykereskedelem területén

Uniós felügyeleti rendszer az energia-nagykereskedelem területén

2011. 09. 29.

Az Európai Tanács februári ülésén az uniós tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2014-re megvalósítják az egységes európai energiapiacot. Az egységes piac létrehozása lehetővé teszi, hogy féken tartsuk az energiaárakat, növeljük az ellátásbiztonságot és megelőzzük a kereskedelmi visszaéléseket. Az egységes piac létrehozásáig azonban még továbbra is sok a teendő, a hiányzó infrastrukturális összeköttetések megépítése mellett a szabályozásban is lemaradásunk van.
 
Az energia nagykereskedelem területén a REMIT jelentés egy szabályozási hiányosságot pótol az egységes piac létrehozása érdekében. A jogszabály olyan uniós felügyeleti rendszerrel egészíti ki a nemzeti szintű ellenőrzést, amely a határokon átívelő gáz- és áramkereskedelmet is figyelemmel kíséri. "Mivel az energetikai termékek jelentős része nemzetközi szinten cserél gazdát, a visszaélések hatékony kiszűrésében kevésnek bizonyult az eddigi tagállami ellenőrzés" – emelte ki felszólalásában a Gyürk András.
 
Az elfogadott tervezet szerint a piaci szereplők a kereskedelmi ügyleteikről egyenesen az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének (ACER) jelentenek. Az ACER uniós piacfelügyeleti hatáskörrel fog rendelkezni és a beérkezett adatokat elérhetővé teszi a nemzeti hatóságok számára. A visszaélések kivizsgálása és az esetleges büntetések kiszabása azonban továbbra is a nemzeti hatóságok feladata marad.
 
A Fidesz brüsszeli delegációvezetője szerint a visszaélések felderítése szempontjából óriási előrelépést jelent, hogy az ACER részletes információval fog rendelkezni az eddig nem nyilvános kereskedelmi ügyletekről is. Új elem továbbá, hogy kizárólag a regisztrált kereskedők folytathatnak majd energiakereskedelmi tevékenységet azokban az országokban, ahol jelenleg még semmilyen engedélyeztetési rendszer sem működik. Így a büntetések kiszabásakor egyértelműen lehet majd azonosítani, hogy ki a felelős az esetleges visszaélésekért.
 

Gyürk András felszólalásában üdvözölte, hogy fél év alatt sikerült megvalósítani egy teljesen új, uniós szintű kezdeményezést. A fogyasztók és a piaci szereplők elemi érdeke ugyanis, hogy az energiakereskedelem területén is mihamarabb megteremtsük a régiónkban még alacsony szinten lévő átláthatóságot. A néppárti frakció számára jelentős siker, hogy a végső megállapodás kivétel nélkül tükrözi a Fidesz delegációvezetője által benyújtott módosító javaslatokat.