Egyéb

Új magyar energiapolitikai stratégiára van szükség

Új magyar energiapolitikai stratégiára van szükség

2009. 06. 05.

Gyürk András, aki az Európai Parlament (EP) néppárti képviselőcsoportjának tagja, az eddigi egyik legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy sikerült tudatosítani az unió döntéshozóiban: Európa súlyosbodó energiafüggősége s különösen az új tagállamok kiszolgáltatottsága újfajta megközelítést igényel az energetikai kérdésekben. Magyarország például különféle okokból rendkívül kiszolgáltatottá vált a gázimport vonatkozásában. Szükségletei mintegy 80 százalékát egyetlen forrásból, Oroszországból fedezi. Gyürk András szerint a közös uniós energiapolitika létrejöttének egyik fő próbatétele, hogy az uniós tagállamok képesek-e alternatív energiaszállítási útvonalakat kiépíteni a függés mérséklése érdekében. A képviselő emlékeztetett arra, hogy sokat kellett tenni a Nabucco gázvezetékprojekt mint valós gázszállítási és beszerzési alternatíva uniós elismeréséért.

Magyarország számára már csak azért is kulcsfontosságú a vezeték létrejötte, mivel az eddigi egy beszállító helyett több forrásból tudná fedezni gázszükségleteit. A megoldandó feladatok között a képviselő azt említette, hogy fel kell számolni az energiapolitikában is a régi és az új tagállamok közötti kettős mércét. Ebben már sikerült bizonyos eredményt is elérni, hiszen a támogatandó energetikai beruházások nemrégiben elfogadott végleges listáján a Magyarország számára fontos beruházások több pénzügyi forrást kapnak az eredeti tervekhez képest. Fontos előrelépésnek tartja Gyürk András azt is, hogy az Európai Unió végre támogatja a közép- és kelet-európai energetikai hálózatok összekötését.

Az EP ipari és energetikai bizottságának tagjaként a fideszes európai parlamenti képviselő készítette el többek között az energiahatékonyságról szóló parlamenti jelentést, amely kötelező érvényű energiahatékonysági célkitűzések megalkotására és adókedvezmények bevezetésére szólítja fel a tagállamokat. A következő időszakban fontos feladat – mondta Gyürk András –, hogy a következő hétéves uniós költségvetés jobban tükrözze az eddig „szóvirágnak” tekinthető uniós célkitűzéseket: több forrást kell biztosítania az alternatív szállítási útvonalak kiépítésére, a megújuló energiaforrások támogatására és az energiahatékonyság növelésére. Gyürk András fontosnak nevezte, hogy a „kormányváltást követően mihamarabb elfogadásra kerüljön egy valódi energiapolitikai stratégia. Az új koncepció az energiapolitika területén is véget vethet a Gyurcsány–Bajnai-kormányzatra jellemző sodródásnak és koncepciótlanságnak”.

(MTI)