Egyéb

Olcsóbb lesz külföldről hazatelefonálni

Olcsóbb lesz külföldről hazatelefonálni

2007. 05. 23.

Ennek köszönhetően a fogyasztók már augusztustól a felére csökkentett tarifákkal használhatják mobiltelefonjukat külföldi tartózkodásuk során. A jelenlegi szöveg egy több hétig húzódó egyeztetés végeredménye, amely az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács között zajlott. A konszenzusos javaslat egyhangú ipari bizottsági jóváhagyása után az Európai Parlament szerdai szavazásán érdemi módosítás már nem várható. Az informális megállapodásnak köszönhetően így a rendelet hatályba lépése nem fog elhúzódni, mert a javaslat tárgyalása már az első olvasatban véget ér.

A megszavazott szöveg értelmében a szolgáltatók által kötelezően ajánlott Eurotarifa percdíja külföldi híváskezdeményezés esetén nem haladhatja meg a 122 Forintot, a hívásfogadásé pedig a 60 Forintot, a rendeletbe épített mechanizmusnak köszönhetően pedig fokozatosan tovább fog csökkeni az ár. A minden fogyasztó számára elérhető Eurotarifa mellett a szolgáltatók továbbra is kínálják majd egyéb csomagjaikat, az egyes tarifák közötti váltás pedig ingyenes, korlátozásmentes és egy napon belül teljesítendő lesz.

A fogyasztókat a határ átlépésekor kötelező lesz automatikusan tájékoztatni az adott országban arról, hogy hány forintba kerül a percenkénti roaminghívás kezdeményezése, valamint fogadása. A tájékoztatás ingyenes, SMS formájában érkezik, melyet a szolgáltató automatikusan küld – hacsak az ügyfél előzetesen nem jelezte, hogy nem tart igényt erre a szolgáltatásra. Emellett egy ingyenesen hívható számon további, bővebb információt is kérhet majd az ügyfél.

A Fidesz Informatikai Kabinetje által kidolgozott, és Gyürk András néppárti képviselő által benyújtott módosító javaslatok értelmében a rendelet többek között előírja, hogy az Európai Bizottság a hangátvitel mellett kísérje figyelemmel és értékelje az adatátvitel (SMS, MMS, Internet) piacát is, és szükség esetén fontolja meg a rendelet hatályának kiterjesztését erre a területre is.

Gyürk András írásban benyújtott felszólalásának szövege:

A nemzetközi roamingolás díjainak jelenlegi szabályozásának indoka, hogy az elmúlt évek piaci liberalizációja és a kiterjedt verseny ellenére a tarifák indokolatlanul magasnak bizonyultak. A beavatkozás azért volt szükséges, mert a piac nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és működésében torzulások mutatkoztak.

Éppen ebből a szempontból tartom szükségesnek felhívni a figyelmet a rendelet azon pontjára, amely az adatátviteli piacon körvonalazódó lehetséges újabb versenytorzulások megelőzésére irányul. Ebben a pontban ugyanis a rendelet előírja, hogy az Európai Bizottság a hangátvitel mellett kísérje figyelemmel és értékelje az adatátvitel (SMS, MMS, Internet) piacát is, és szükség esetén fontolja meg a szabályozás kiterjesztését erre a területre is.

A nemzetközi adatszolgáltatások piacának szerepe a technika rohamos fejlődése következtében egyre jelentősebb. Az internet alapú hangtovábbítás (VoIP) forradalmasítja a telefonálást, megnyitva az utat az olcsóbb hívások előtt. A 3G hálózatok és egyéb rokon technológiák terjedése és megjelenése komoly hatást fejtenek ki a mobilszolgáltatások piacán. A fogyasztók és a verseny fenntartása érdekében indokolt tehát a piaci folyamatok fokozott figyelemmel kísérése, és elégtelen működés esetére az arányos beavatkozás lehetőségének kilátásba helyezése. Az a körülmény ugyanis, hogy a műszakilag szükséges, indokolható költségek fedezetén túlmenő díjakat fizetnek a polgárok és vállalkozások, erősen negatívan hat a versenyképességre is, és a hatékony működésre a belső piacon.