Egyéb

Napirend előtti felszólalás Észtország védelmében

Napirend előtti felszólalás Észtország védelmében

2007. 05. 09.

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt képviselőtársaim!


Az elmúlt héten új fejezet kezdődött az észt orosz konfliktusban. Ukrajna, Litvánia és Belorusszia után most az Észtország felé irányuló orosz energiaszállítás akadozik. Amit tehát eddig sokan a kivételnek gondoltak, mára a szabállyá vált. Moszkva immár egyre leplezetlenebbül használja energetikai pozícióját hatalompolitikai céljai érdekében.

Akik eddig homokba dugták a fejüket, jobb ha szembesülnek a ténnyel, hogy egy uniós tagállam érvényben lévő kereskedelmi szerződése is áldozatává válhat az orosz politikai törekvéseknek.  Ez pedig azt jelenti, hogy Európa ellátásbiztonsága rendkívül törékeny alapokon áll.

A jelenlegi helyzet ezért sürgető módon hívja fel figyelmünket az uniós energetikai együttműködés hiányára. Európai döntéshozóként kiemelt felelősségünk, hogy megteremtsük a szolidaritáson és diverzifikáción alapuló közös energiapolitikát, amely az ellátás biztonságának egyedüli hosszú távú záloga lehet kontinensünkön. Nincs vesztegetni való időnk, mert csak egy egységes Unió képes a kölcsönös függésen alapuló partneri viszony megteremtésére Oroszországgal.

Köszönöm a figyelmet!