Egyéb

Nagyobb átláthatóságot az energetika és a telekommunikáció területén!

Nagyobb átláthatóságot az energetika és a telekommunikáció területén!

2012. 10. 25.

Az egységes piac létrejöttének huszadik évfordulója alkalmából az Európai Bizottság egy széleskörű felmérést készített azzal kapcsolatosan, hogy az állampolgárok és a vállalkozások mennyire elégedettek a belső piac nyújtotta lehetőségekkel. A felmérés eredményei megmutatták, hogy az eddigi törekvések ellenére továbbra is számtalan problémával szembesülnek az állampolgárok. Elég példaként a külföldi egészségügyi ellátásra, a külföldön vásárolt gépkocsik regisztrációjához szükséges bonyolult és időigényes adminisztrációra, illetve a diplomák nemzetközi elismertetésére gondolni.

Gyürk András az energetika és a telekommunikáció területén, illetve a kis- és középvállalkozások szemszögéből vizsgálta meg az állampolgárok aggályait. A vizsgálat eredményei rávilágítottak arra, hogy gyakran az uniós szabályozás hiánya miatt akadozik a belső piac működése.

A delegációvezető szerint az energiaszektorban a fogyasztói elégedetlenségre leginkább az ad okot, hogy az energiaszámlák túl bonyolultak és nem adnak választ arra, miért emelkedtek meg az utóbbi időben az energiaárak. A szabályozás több tagállamban is igen megengedő, így az energiaszolgáltatók nem kényszerülnek a fogyasztók megfelelő tájékoztatására.

A távközlés területén a legnagyobb problémát az internetszolgáltatás minősége jelenti, továbbá az árak és a szolgáltatási csomagok is nehezen összehasonlíthatóak. A néppárti politikus szerint a szolgáltatási minőség és az árak nyomon követése érdekében meg kell erősíteni a szabályozó hatóságok és a fogyasztóvédelmi szervezetek szerepét és biztosítani kell az átláthatóságot.

A kis- és középvállalkozásoknak a tagállami és uniós pénzügyi forrásokhoz való hozzáféréssel vannak problémáik. A kkv-k nehezen jutnak hozzá a pályázati információkhoz és nem rendelkeznek a pályázatírásban jártas alkalmazottakkal. "A kkv-k helyzetét nagyban segítené, ha a tagállamok az uniós és központi pénzügyi források lehívásához az úgynevezett egyablakos ügyintézést vezetnék be" – zárta írásbeli nyilatkozatát a delegációvezető.