Egyéb

Milliók maradtak áram nélkül

Milliók maradtak áram nélkül

2006. 11. 13.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

Pár nappal ezelott egy energiaellátási zavar következtében, ha csak egy órára is, de európaiak milliói maradtak áram nélkül. A 70-es évek óta példátlan áramszünet újfent rávilágított arra, hogy az alapvetően nemzeti hatáskörben lévo energiaszabályozás egyre nehezebben feleltethető meg az energiabiztonság 21. századi követelményeinek.

Ugyanakkor mind nyilvánvalóbbak a veszélyek a gázellátás területén is. Az utóbbi hetekben kibontakozó orosz-grúz gázár-vita világossá teszi, hogy Oroszország immár leplezetlenül is hajlandó politikai céljai szolgálatába állítani energetikai pozícióját. Ez magyarázza, de az EU számára egyben még riasztóbbá is teszi azt a tényt, hogy a gázellátásunkban kulcsszerepet játszó Oroszország nem kívánja aláírni az Európai Energia Chartát.

Kiszolgáltatottságunkat a napokban így kétszeresen is megtapasztalva, válaszunk csakis a szolidaritásra épülő, és a nemzetközi szinten egy nyelvet beszélő közös uniós energiapolitika lehet. Ennek megfogalmazásához megfelelo kiindulópontot adhat a parlament által jelenleg tárgyalt Energetikai Zöld Könyv.