Telekommunikáció

A nyár közepétől végre hazai árakon telefonálhatunk

2017. 02. 01.

A Tanács máltai elnöksége, az Európai Bizottság és az Európai Parlament 2017. január 31-én előzetes megállapodást kötött a jelenleginél körülbelül 90%-kal alacsonyabb új nagykereskedelmi díjplafonokról. A nagykereskedelmi barangolás díjak reformja az utolsó szükséges jogalkotási lépés annak érdekében, hogy a kiskereskedelmi barangolási díjak 2017. június 15-ével megszűnhessenek. Az informális megállapodást az ipari szakbizottságnak és a Parlament plenáris ülésének valamint az uniós tagállamoknak is meg kell erősítenie. Az elnökség a megbeszélések eredményét az elkövetkező hetekben jóváhagyásra benyújtja a tagállamoknak.

Az uniós tárgyalásokon részt vevő felek az alábbi díjtételekben maximalizálták a nagykereskedelmi tarifákat: beruházzanak: 2017. június 15-től a hanghívások maximális nagykereskedelmi többletdíja 0,05 EUR/perc helyett 0,032 EUR/perc lesz. A szöveges üzenetek maximális díja üzenetenként 0,02 EUR helyett 0,01 EUR lesz. Az adatforgalom maximális nagykereskedelmi díja 2017. június 15-től a mostani 50 EUR/GB-ról 7,7 EUR/GB-ra esik, majd szakaszonként tovább csökken: 2018. január 1-jétől a maximális díj 6 EUR/GB, 2019. január 1-jétől 4,5 EUR/GB, 2020. január 1-jétől 3,5 EUR/GB, 2021. január 1-jétől 3 EUR/GB, végül 2022. január 1-jétől 2,5 EUR/GB lesz.

Az európai néppártot a tárgyalások során Paul Rübig képviselte, aki az informális megállapodás megkötését követően az alábbiakban nyilatkozott: Tegnap este elhárítottuk az utolsó akadályt is az „roam like at home”(otthoni barangolás) elve elől: a nagykereskedelmi árak csökkenésével alacsonyabbak lesznek a fogyasztói árak. Szilárdan kiállunk a fogyasztóknak tett ígéretünk mellett, miszerint a barangolási díjak idén nyáron végre eltűnnek.

A megállapodás egy szükséges lépés a kiskereskedelmi barangolási pótdíjak teljes eltörlése felé, amely lehetővé teszi az európai fogyasztók számára, hogy mobiltelefonjaikat más EU-országokban is ugyanúgy használják, akár csak otthon, extra díjakat megfizetése nélkül. A nagykereskedelmi barangolási árak közvetetten befolyásolják a fogyasztók telefonszámláját, mostantól viszont a megállapodás értelmében díjplafonok kötelezik a távközlési szolgáltatókat, hogy barangolási felár nélkül – a hazai piaci ár szerint – kínáljanak szolgáltatásokat ügyfeleik számára.

 

A Bizottság barangolással kapcsolatos információs oldala