Egyéb

Megkezdődött a Horizont 2020 program részletes vitája az Európai Parlamentben

Megkezdődött a Horizont 2020 program részletes vitája az Európai Parlamentben

2012. 06. 26.

A Horizont 2020 program a 2014-2020-as periódusra fogja össze az Európai Unió eddig párhuzamosan futó kutatás-fejlesztési és innovációs programjait (Kutatási Keretprogram,  Versenképesség és Innovációs Keretprogram, Európai Innovációs és Technológiai Intézet). A Horizont 2020 a világ legnagyobb kutatás-fejlesztési programja várhatóan 80 milliárd eurós költségvetéssel, amelynek elsődleges célja az Innovációs Unió mihamarabbi létrehozása.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében a Horizont 2020 radikális egyszerűsíti az uniós K+F adminisztrációját; támogatja a kutatók hatékonyabb integrálását, konkrét lépéseket fogalmaz meg a kutatási eredmények üzleti alkalmazásának elősegítése érdekében és csökkenteni kívánja a K+F területén tapasztalható szakadékok a régi és új tagállamok között.

A bizottsági közlemény értelmében a források kiosztásának alapelve továbbra is a kiválóság marad, azonban az elmaradottabb régióknak segítséget kell nyújtani a kutatási infrastruktúra kialakításában annak érdekében, hogy ezek a régiók is ugyanolyan eséllyel pályázhassanak az uniós forrásokra.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője szerint nagy előrelépés, hogy a Horizont 2020 program kiemelt prioirtásként kezeli az elmaradottabb régiók felzárkóztatását. A néppárti politikus szerint még további intézkedésekre van szükség, ezért módosító indítványaiban kezdeményezte a kohéziós országok konzorciumba való bevonásának ösztönzését és a kutatói bérek közötti szakadék csökkentését. A delegációvezető szerint továbbá fontos, hogy ne csak a nagy kutatási projektek, hanem a közepes és kisebb méretű kutatások is részesüljenek uniós forrásokból.

A Horizont 2020 program részét képezi az Európai Innovációs és Technológiai Intézet működési szabályainak áttekintése is, amely Magyarország szempontjából kiemelt fontossággal bír, hiszen az Intézetnek Budapest ad otthont.