Egyéb

Meg kell szüntetni a roaming díjakat!

2015. 02. 10.

A roaming díj megszüntetésével kapcsolatos jogalkotás európai parlamenti szakasza lezárult, a tagállamokat tömörítő Tanácsnak pedig a tavalyi év folyamán kellett volna véglegesítenie a döntést. Ez azonban nem történt meg, ezért a lett elnökség új javaslatot nyújtott be, melynek következtében késhet a roaming díjak eltörlése, amire évek óta várnak a fogyasztók. A fideszes EP-képviselők ezért közös írásbeli kérdést nyújtottak be a témában, s felszólították a Tanácsot, hogy tegyen eleget az Európai Parlament kérésének a roaming díjak mihamarabbi kivezetése érdekében.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó felszólalásában kiemelte: az Európai Parlament célja az, hogy a jogalkotási eljárásban olyan megoldás szülessen, amely leginkább szolgálja a fogyasztók érdekeit. Az EP fideszes alelnöke szerint a lett elnökség az Unió 500 millió polgárát hagyja most cserben, akik külföldi útjaik során többnyire ugyanazon globális szolgáltatónak a hazai tarifák több mint dupláját kénytelenek továbbra is fizetni.

Gyürk András fideszes EP-képviselő emlékeztetett: a 2009-ben módosított roaming-rendelet tüneti kezelést jelentett az irreálisan magas roaming árak leszorításáért folyó küzdelemben, ám nem oldotta meg a piac strukturális egyenlőtlenségéből eredő hibáit, ezért szükség van a roaming díjak mihamarabbi kivezetésére. A lett elnökség javaslatának elfogadásával az Európai Tanács kizárólagos célja a dosszié elhamarkodott elfogadása, a megoldás átgondolása nélkül. Az európai vállalatok versenyképességének és a fogyasztói bizalom növelése érdekében elengedhetetlen a roaming díjak mihamarabbi eltörlése.