Egyéb

Középpontban az energia

Középpontban az energia

2006. 12. 08.

Martonyi János volt külügyminiszter az energiaellátás biztonságpolitikai vonatkozásait emelte ki, míg Németh Zsolt elsősorban a orosz politikai érdekek érvényesülését hangsúlyozta a gázszállításokban. Mindkét politikus közös európai energiapolitikát sürgetett az orosz piacon való egységes fellépés érdekében. Az Európai Parlament a jövő héten szavaz az energiapolitikai zöld könyvről.

Hernádi Zsolt, mint fogalmazott, megmutatta az érem másik  oldalát. A magyar olajcég elnök-vezérigazgatója felhívta a  politikusok figyelmét arra, hogy nem csak a földgázellátás biztonságáról, hanem a kereslet biztonságáról is beszélni kell. Azzal ugyanis, hogy az Európai Unió a földgázbeszerzés diverzifikálását kezdeményezte, Oroszország pedig az esetleges ázsiai eladásokat helyezte kilátásba, megbontotta az ellátás és a kereslet biztonságának egyensúlyát. Az európai országok fogyasztásában a jelenlegi 24,6 százalék helyett tizenhat éven belül több mint 34 százalékra növekedne az orosz földgáz felhasználása a Gazprommal megkötött hosszú távú szerződések alapján. Európában tudomásul kell venni, hogy még mindig jobb a drága földgáz, mintha nem lenne – mondta. 

Hernádi Zsolt azt javasolta, hogy a közép-európai térség országai fogalmazzák meg közös érdekeiket, mert az EU-15-ök érdekei ettől alapvetően különböznek. Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy például Németország szükségleteinek mindössze 25 százalékát szerzi be az orosz piacról. A nyugat-európai országokban nagyobb a saját termelés, és a cseppfolyós földgázbeszerzésben elsősorban a tenger- és óceánparttal rendelkezők élveznek előnyt, így  érdekeik is eltérnek Magyarországétól és régióbeli társaitól.

Az Európai Unió országainak – üzleti alapon – részt kell vállalniuk az esetleges szállítási és tárolási többletkapacitások fenntartásából – mondta Hernádi Zsolt. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Kék Áramlat és a Nabucco-vezeték esetében csak a megvalósíthatósági tanulmányok készítésében vesz részt a magyar olajcég, és nem kötelezte el magát egyik mellett sem. Valójában a két projekt versenyéről van szó, és nyilván az valósul meg, amelyik olcsóbbnak bizonyul. Magyarország geológiailag rendkívül alkalmas földgáz tárolására és fontos lenne, hogy tranzitszerepet is vállaljon, hiszen ez további biztonságot adna a földgázellátásában – mondta Hernádi Zsolt. Hozzátette: ehhez azonban meg kellene teremteni a vezetékes összeköttetést a szomszédos országokkal is. Hernádi Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy a régió országainak közösen kellene részt venniük a cseppfolyós gáz  (LNG)
beszerzésben.

A Mol elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a földgáznak nincs világpiaci ára, így a beszerzési árakat nincs mihez viszonyítani. Európában az orosz földgáz beszerzési ára 250-320 dollár között van 1.000 köbméterenként, és a magyar import ára is ebben a sávban mozog. Az eltérő árak az eltérő időpontban megkötött szerződések miatt eltérő árképlet alapján alakultak ki. A tanácskozás összefoglalásaként Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: az európai energiapolitika egyben az ellátás biztonságát jelentené. Ehhez integrált energiaközösségre van szükség és arra, hogy kiépítsék a megfelelő infrastruktúrát, beleértve a Nabucco-vezetéket is. A képviselő hozzátette: ugyanakkor szükség van nemzeti energiakoncepcióra, amelynek kulcsa a beszerzés diverzifikálása.