Egyéb

Javaslatok az Európai Bizottság roamingolásról szóló rendelettervezetéhez

Javaslatok az Európai Bizottság roamingolásról szóló rendelettervezetéhez

2007. 02. 09.

 Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja mai ülésén a következő három pontos javaslatot tette az Európai Bizottság roamingolásról szóló rendelettervezetéhez:


1. Transzparencia – a fogyasztók folyamatos tájékoztatása
A fogyasztókat a határ átlépésekor automatikusan tájékoztatni kell az adott országban érvényes roamingdíjakról, barangolás közben pedig arról is, hogy hány forintba kerül az éppen zajló hívás. Ennek érdekében, hívás közben a kijelzőn folyamatosan megjelenik az aktuális költség. Ezt a szolgáltatást ingyen kell biztosítani.

2. Az "Euro-tarifa" bevezetése
Egy olyan fix díjas csomag bevezetése, melyet Európa-szerte az összes szolgáltató kötelezően kínálna a fogyasztóknak. Ennek tarifái alapján a külföldön kezdeményezett hívás percdíja a jelenlegi átlagosan számított 255 forint helyett 127 forint, a külföldi hívásfogadásé pedig a jelenlegi átlagosan számított 100 forint helyett 42 forint lenne. A szolgáltatók az "Euro-tarifa" mellett továbbra is kínálhatnák egyéb csomagjaikat.

3. Az SMS és MMS árak csökkentésének lehetősége
Megfontolandó, hogy a szabályozást a beszélgetések (hangátvitel) árai mellett – és annak mintájára – az SMS, MMS és egyéb mobil adatátvitel tarifáira is ki kell terjeszteni, hiszen az árak ezen a területen is indokolatlanul magasak, és a verseny nem kellően hatékony.
 
A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja felkéri a Kormányt, hogy az Európai Tanácsban ezt a fogyasztóbarát álláspontot képviselje, a magyar képviselőktől pedig szintén a hárompontos javaslat támogatását kérjük az Európai Parlamentben.

Budapest, 2007. február 9.
 
 
Gyürk András
Európai Parlamenti képviselő
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség
 
Nyitrai Zsolt
Munkacsoport vezető
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség