Egyéb

Japán lemond a fúziós erőműről?

Japán lemond a fúziós erőműről?

2005. 06. 20.

Japán a június 28-án, az Oroszországban tartandó nemzetközi konferencián bejelenti, hogy a továbbiakban nem kíván a fúziós erőműért lobbizni – állította a Nihon Keizai Simbun címû gazdasági napilap.

A Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER) megépítéséért a távol-keleti ország mellett Franciaország (illetve az EU) is ringbe szállt. Mindkét fél tekintélyes támogatókkal rendelkezik: míg az Egyesült Államok és Dél-Korea azt szeretné, hogy a Japán északi részén található Rokkaso-mura mellett valósulna meg a 12 milliárd dolláros projekt, addig Kína és Oroszország – mellszélességgel támogatva az EU álláspontját – a Marseille melletti Cadarache-ban építtetné meg ugyanezt. A japán tudományos ügyekkel foglalkozó minisztérium egyébként cáfolta, hogy lemondanának az ITER-ről, és mint közölték: mindent megtesznek azért, hogy Japán adjon otthont a kísérleti reaktornak. Korábban egyébként olyan sajtóhírek is napvilágot láttak, miszerint a szigetország hajlik a reaktor helyszínének átengedésére, ha cserébe elõnyös szerződéseket köthetne, és több kutatója kaphatna munkát az ITER-nél. A hivatalos japán források rendre cáfolták ezeket a feltételezéseket.

A hónapok óta folyó tárgyalások egyébként a közelmúltban megfeneklettek, uniós források azonban bejelentették: a Bizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövő hónapban végre megállapodás szülessen az erőmű elhelyezésérõl. A tárgyalások a jelek szerint kimozdultak a holtpontról: a tudományos ügyek helyettes minisztere a napokban Brüsszelben tárgyalt, melyet mindkét fél „jó jelnek” nevezett a további megbeszélések és a végső megegyezés szempontjából.


 

forrás: Brunxinfo