Energetika

Ismertették a máltai elnökség programját

2017. 01. 19.

Joseph Muscat, máltai miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén ismertette a tanácsi trió soron következő elnökségének programját és célkitűzéseit. Muscat miniszterelnök felszólalásban bemutatta a máltai elnökség programjának hat alappillérét, melyek a migráció, az egységes piac, a biztonság, a társadalmi integráció, a szomszédság politika és a tengeri szektor legégetőbb problémáira igyekeznek megoldást nyújtani.

 

A máltai elnökség Energiaunióra vonatkozó stratégiája kiemelt fontossággal kezeli majd gáz ellátásbiztonsági csomagot. Az elnökségi program hangsúlyozza, hogy törekedni fognak a tárgyalások során arra, hogy még ebben a félévben megszülethessen az ellátásbiztonsági rendelet felülvizsgálatáról szóló megállapodás a Parlamenttel.

 

Gyürk András az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Szakbizottság tagjaként a máltai elnökség programjának ismertetését követően írásbeli hozzászólásában kiemelte, hogy a gáz ellátásbiztonsági rendelet felülvizsgálatának legnagyobb eredménye, hogy megerősítette az ellátásbiztonság garanciáját minden európai uniós polgár számára, esetleges gázellátási zavarok, vagy éppen kimaradások esetén is. Az idei tél kemény hidegei mutatják meg igazán, hogy mennyire fontos a felülvizsgálat minél hamarabb való elfogadása, emelte ki Gyürk András.