Egyéb

Infrastrukturális kihívások az európai energiapolitikában

Infrastrukturális kihívások az európai energiapolitikában

2011. 05. 16.

Gyürk András, azEP Ipari, Kutatási és Energiaügyi bizottságának tagjanyitóbeszédében kiemelte, hogy az európai energiapolitika szerepe jelentősen felértékelődött az utóbbi években. A pénzügyi világválság, a 2009-es gázellátási problémák és az olajárak drasztikus emelkedése egytől egyig olyan alapvető változásokat vontak maguk után az energiapiacokon, amelyeket az Unió polgárai is saját bőrükön érezhettek.

A néppárti politikus szerint Európa energia stratégiája megfelelő válasznak bizonyul e kihívásokra, azonban a hangzatos alapelveken túl a meglévő infrastruktúra legmagasabb fokú kihasználtságára, új beruházásokra és egységesebb szabályozásra van szükség. Biztonságos, megfizethető és fenntartható energiaellátás ugyanis csak akkor biztosítható a fogyasztók számára, amennyiben diverzifikált nyersanyagforrásokkal, rugalmas infrastrukturális hálózatokkal és harmonizált szabályozással, vagyis egy ténylegesen működő egységes energiapiaccal rendelkezünk.

A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője szerint az uniós szabályozás az utóbbi években megfelelő irányban fejlődött, azonban a politikus emlékeztetett: a munka oroszlánrésze még előttünk áll. Az alapelvek megvalósításához ugyanis a tagállamok részéről is erős elköteleződésre és konkrét lépésekre van szükség. Ennek fényében a magyar soros elnökség történelmi sikerének könyvelhetjük el, hogy a február 4-ei Tanácsülésen a tagállamok 2014-re vállalták az egységes európai energiapiac létrehozását.

A politikus beszéde végén kiemelte, hogy megfelelő infrastruktúra nélkül a szabályozás terén tett erőfeszítéseink hasztalanok. "A jelenlegi évtized energiapolitikai kihívásaira adandó válaszaink azonban egyben óriási lehetőséget is jelentenek az európai integráció további elmélyítése szempontjából" – mutatott rá beszédében Gyürk András.