Egyéb

Hatékonyabb forráselosztás a kutatás-fejlesztés területén

Hatékonyabb forráselosztás a kutatás-fejlesztés területén

2011. 09. 29.

Európa a világ egyik legfejlettebb régiója. Ennek ellenére már egyes feltörekvő országok is leköröztek minket a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordított beruházások területén. Kétségtelen, hogy az európai beruházások mértéke növekedett, azonban még így is csak töredékét használjuk ki az uniós innovációs potenciálnak. Az egyes országok között továbbra is jelentős eltérések tapasztalhatók, a források csupán töredékéhez jutnak hozzá az új tagállamok.
 
A Fidesz delegációvezetője szerint a kutatás-fejlesztés finanszírozása területén strukturális változásokat kell véghezvinnünk.
 
A néppárti politikus szerint első és legégetőbb feladat az adminisztráció egyszerűsítése. A túlzottan bonyolult adminisztráció költséges és megnehezíti a kkv-k részvételét. A párhuzamos struktúrák felszámolása és a pályázati pénzek gyorsabb lehívása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél több szereplő váljon érdekeltté a kutatás-fejlesztési tevékenységben.
 

A képviselő egyetért azzal, hogy továbbra is a "kiválóság" alapú megközelítést alkalmazzuk a források szétosztásánál. A Keretprogram pénzügyi forrásait ugyanis akkor tudjuk a leghatékonyabban felhasználni, ha a kiválóság alapján választjuk ki a támogatandó kutatási projekteket. Gyürk írásbeli nyilatkozatásban azonban emlékeztetett: "a jövőben viszont árnyaltabb megközelítésre van szükség. Az új tagállamok ugyanis nem rendelkeznek olyan kutatási háttér-infrastruktúrával, amely lehetővé tenné, hogy teljesíteni tudják a kiválóság alapján megfogalmazott kritériumokat. Ezért olyan finanszírozási formákat kell kialakítanunk, amelyek elősegítik az elmaradott infrastruktúrák fejlesztését. Így érhető el ugyanis, hogy a kiválóság alapú elbírálás esetén egyenlő feltételeket biztosítsunk minden tagállam számára".