Egyéb

Hatékonyabb fogyasztóvédelmet energia és a telekom területen

Hatékonyabb fogyasztóvédelmet energia és a telekom területen

2012. 04. 24.

A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője az energetikával és a telekommunikációval kapcsolatos aggályokra, illetve a kis- és középvállalkozások helyzetének javítására dolgozott ki konkrét megoldási javaslatokat.

Gyürk András szerint az energiaszektorban a fogyasztói elégedetlenségre leginkább az ad okot, hogy a számlák rendkívül bonyolultak és nem magyarázzák el, miért emelkedtek meg az utóbbi időben az energiaárak.  A jelenlegi szabályozás több tagállamban is igen megengedő, így az energiaszolgáltatók nem kényszerülnek a fogyasztók megfelelő tájékoztatására.

A távközlés területén a legnagyobb problémát az átláthatóság hiánya jelenti, amely az árak és a szolgáltatási csomagok összehasonlításának nehézségében nyilvánul meg. Különböző szolgáltatók esetében az elszámolás sok esetben különböző egységben történik, ezért a csomagajánlatokat nagyon nehéz összehasonlítani. Gyürk András ezért az elszámolási egységek és az ár formátumának egységesítését javasolja. A javaslat továbbá arra is kitér, hogy a könnyebb összehasonlítás érdekében a minimális hűségidő és a kötbér is a fogyasztók számára transzparens módon kerüljön feltüntetésre.

A kis- és középvállalkozásoknak a tagállami és uniós pénzügyi forrásokhoz való hozzáféréssel vannak problémáik. A kkv-k nehezen jutnak hozzá a pályázati információkhoz és nincsenek a pályázatírásban jártas alkalmazottaik. A javaslat szerint a kkv-k helyzetét nagyban segítené, ha a tagállamok az uniós és központi pénzügyi források lehívásához az úgynevezett egyablakos ügyintézést vezetnék be. A kis- és középvállalkozások továbbá nagyobb sikerrel vennének részt a közbeszerzésekben, ha biztosítani lehetne az alvállalkozók gyorsabb kifizetését és a nagytételű beszerzések kisebb részekre történő bontását.

Az Európai Parlament várhatóan idén szeptemberben szavaz a néppárti képviselő javaslatait is tartalmazó végső jelentésről.