Egyéb

Három célkitűzés az uniós energiapolitikában

Három célkitűzés az uniós energiapolitikában

2007. 10. 23.

A képviselő a hagyományos energiaforrásokról szóló Reul jelentés vitájában emelt szót. Véleménye szerint a jelentés nem titkolja, fontos érvek szólnak a hagyományos energiaforrások ellen. A legtöbb szó manapság ezzel összefüggésben az éghajlatváltozás kérdéséről esik. A fosszilis energiahordozók azonban nemcsak a globális klímaváltozáshoz járulnak hozzá, hanem Európa külső szállítókkal szembeni kiszolgáltatottságát is növelik – fogalmazott a politikus.  

Gyürk András Magyarországot hozta fel példaként. A nyersanyagforrásokban szűkölködő ország energiamixében közel 50%-ot tesz ki a gáz, amely 80%-ban egyetlen külső forrásból, Oroszországból érkezik. Mindez olyan mértékű kiszolgáltatottságot eredményez, amely a szerteágazó társadalmi következményeken túl jelentékeny hatást gyakorolhat Magyarország nemzetközi viszonyrendszerére is – hangsúlyozta.

Ugyanakkor éppen ezek és az ezekhez hasonló adatok bizonyítják, hogy a hagyományos energiahordozók a következő évtizedekben – még a megújuló források térnyerése mellett is – megkerülhetetlen szerepet fognak játszani az európai energiaellátásban. A képviselő szerint ennek az ellenkezőjét állítani azt jelentené, hogy homokba dugjuk a fejünket.

Gyürk András beszédében kijelentette, hogy a hagyományos források megkerülhetetlensége és az általuk képviselt kockázatok közötti ellentétet fel kell oldani.

A politikus egyetértett a jelentéstevővel abban, hogy a hagyományos energiaforrásokra vonatkozó politikájának kialakításakor az Európai Uniónak három alapvető célkitűzésre kell összpontosítania: a hatékonyság növelésére, ezzel összefüggésben a kutatás-fejlesztésben rejlő lehetőségek kihasználására, valamint a külső forrásoktól való függőség mérséklésére.  Ez utóbbira a politikus a Nabucco beruházást hozta fel példaként: "a gázvezeték megépülése érdemi előrelépést jelentene a diverzifikáció irányába, a partnerek, a források és a szállítási útvonalak tekintetében egyaránt, ezért támogatása alapvető közösségi érdek."

 

(A felszólalás megtekintéséhez kérjük kattintson ide.)