Egyéb

Gyürk Andrást választották az európai acélipar jövőjéről szóló jelentés felelősének

Gyürk Andrást választották az európai acélipar jövőjéről szóló jelentés felelősének

2013. 09. 20.

Az acélipari termékek fontos alapanyagok a megújuló energiatermelés, az építőipar és az autógyártás számára, ezért az Európai Unió szempontjából stratégiai jelentőséggel bírnak.

A 2008 óta tartó gazdasági válság következtében azonban az acélipar termékei iránti kereslet jelentős csökkent. Fokozza a nehéz helyzetet, hogy az Európán belüli magas energiaárak és a fejlődő országok kereskedelmi korlátozásai következtében versenyhátrányba kerültek az uniós acélgyárak. Az elhúzódó válság miatt több nyugat-európai acélmű tulajdonosa kényszerült részleges kapacitás leépítésre vagy teljes üzembezárásra.

A téma Magyarország számára is kiemelt fontossággal bír, hiszen hazánkban a Dunaferr tulajdonosa létszámleépítéseket jelentett be. A helyzet megoldása érdekében a kormány tárgyalásokat kezdeményezett az acélmű esetleges állami tulajdonba való vételéről.

A Gyürk András által készített jelentés tárgylása szeptember végén kezdődik az ITRE szakbizottságban és előreláthatólag februárban szavazza meg azEurópai Parlament.