Egyéb

Gyürk András képviselő írásbeli nyilatkozata a transzeurópai távközlési hálózatokról szóló jelentésről

Gyürk András képviselő írásbeli nyilatkozata a transzeurópai távközlési hálózatokról szóló jelentésről

2014. 02. 28.

Evžen Tošenovský képviselő úr transzeurópai távközlési hálózatokról szóló jelentése nagy jelentőséggel bír, hiszen a távközlés és az internet egyre inkább a szolgáltatások, az oktatás, a társadalmi és üzleti élet meghatározó eszközévé válik.
 
Gyürk András képviselő három fontos pontot emelt ki a jelentésből.
 
Elsőként a Gyermekbarát internet kialakításának jelentőségére hívta fel a figyelmet.  A jelentés hangsúlyos újítása a magyar kormány által is támogatott Biztonságosabb internet program, beleértve a tagállamokban működő „Biztonságosabb internet” központokat, a tudatosságnövelő csomópontokat, segélyvonalakat és a Gyermekbarát internetet is.
 
Másodszor, a jelentés kiemelten foglalkozik a fogyasztók jogaival.
Az Unió egységes digitális piacának megvalósítása szempontjából létfontosságú annak biztosítása, hogy a fogyasztók egyetlen internet-előfizetésen keresztül könnyen hozzáférhessenek a választásuk szerinti tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz és alkalmazásokhoz, és ezeket megoszthassák egymással.
 
Harmadszor, nagy előrelépés a szélessávú hálózatok infrastruktúrájának vidéki, valamint a gazdasági és társadalmi értelemben hátrányosabb helyzetű térségekben való kiépítése. Így elősegíthetjük a jobb kommunikációt, főként a csökkent mozgásképességű vagy elszigetelt körülmények között élő személyek esetében. Javíthatjuk a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, ösztönözhetjük a kkv-k fejlesztését a vidéki térségekben és új munkahelyek, szolgáltatások kialakításához járulhatunk hozzá az említett területeken.