Egyéb

Gyürk András írásbeli nyilatkozata az elektronikus hírközlésről

Gyürk András írásbeli nyilatkozata az elektronikus hírközlésről

2013. 10. 24.

 A képviselő egyetért a jelentésben foglaltakkal, de annak néhány fontos pontjára külön is kitért.
Elsőként a fogyasztók szempontjaira hívta fel a figyelmet. A fogyasztók érdeke az alacsony ár és a szolgáltató választás lehetősége, ezért olyan piaci struktúrát kell kialakítani, amely a lehető legnagyobb versenyt biztosítja a szolgáltatók között.
Másodszor, a beruházásokra is gondolni kell, hiszen a verseny előfeltétele az infrastruktúrához való hozzáférés, illetve az átlátható, egységes és beruházásokat ösztönző keretfeltételek.
Harmadszor, az egységes piaci struktúra kialakítása során nem szabad figyelmen kívül hagyni a széleskörű, folyamatos és intenzív konzultáció fontosságát. Egy valóban egységes piac elérése csak olyan szabályozási keretek között működik, amely hűen tükrözi minden gazdasági és kormányzati szereplő illetve a többi érintett véleményét.
 
A képviselő üdvözölte a Bizottság "Behálózott Kontinens" elnevezésű rendeletjavaslatát, amely a fent felsorolt problémákra keres megoldást. Ez a javaslat azonban olyan összetett kérdéseket érint, amelyek kezelésére csak egy alapos helyzetértékelésre épülő csomag alkalmas. Félő azonban, hogy a csomag feszített ütemezése miatt elmaradt ez a részletes helyzetértékelés és várhatóan a jelenlegi parlamenti ciklus is kevés lesz a téma részletes kitárgyalásához- fejtette ki Gyürk András.