Egyéb

Gyürk András fenntarthatósági konferenciát nyitott meg Budapesten

Gyürk András fenntarthatósági konferenciát nyitott meg Budapesten

2013. 10. 02.

 Az Október 2.-án megrendezett, "Európa élvonalában – Konferencia a németországi és magyarországi fenntarthatósági stratégiákról és tapasztalatokról" elnevezésű konferencián német és magyar politikusok, szakemberek és további európai fenntarthatósági intézmények képviselői vettek részt. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője az Ipari, Kutatási és Energiaügyi szakbizottság tajgaként az energiapolitika területén folyó uniós jogalkotás példáján keresztül mutatta be, hogy a fenntarthatósági szempontok hogyan érvényesülnek az uniós döntéshozatalban. A képviselő beszédében részletesen kifejtette az úgynevezett "20-20-20-as" célszámokat, azaz a széndioxid-kibocsátás 20%-os csökkentését, a megújuló energiatermelés arányának 20%-ra történő növelését és a 20%-os energiamegtakarítási célszámot is.

 "Az energiapolitikai kérdések közül uniós hatáskörbe tartozik az energiapiacok összekapcsolása és piaci működésének biztosítása, az energiabiztonság szavatolása, illetve az energiahatékonyság és megújuló energiatermelés előmozdítása”- mondta el beszédében a képviselő. A három pillér közül látszólag csupán az energiahatékonyság és a megújuló energiatermelés előmozdítása szól a fenntarthatóságról, azonban az utóbbi évek energiapiaci történéseit – mint például a 2009-es gázválságot vagy a fukushimai katasztrófát látva egyértelmű, hogy a másik két pillérre is szükség van.

A kihívások leküzdéséhez a fenntarthatóság intézményesülése mellett a helyi közösségek elkötelezettsége és apró, következetes lépések sorozata is szükséges. Ehhez a munkához kívánt sok szerencsét a politikus a szakembereknek.