Egyéb

Gyürk András az EU-ukrán gazdasági kapcsolatokról

Gyürk András az EU-ukrán gazdasági kapcsolatokról

2007. 11. 15.

Az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésének napirendjén lévő jelentés elsősorban a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mentén tárgyalta keleti szomszédunk EU-val kialakított együttműködését. A fideszes politikus kifejtette: „a tárgyalt jelentés helyesen világít rá arra, hogy Ukrajna stratégiai jelentőségű partnere az Európai Uniónak, mivel fontos közvetítőszerepet játszhat az Oroszországgal és más közép-ázsiai országokkal kialakított párbeszédben. Meggyőződésünk, hogy a gazdasági kapcsolatok szabad piaci elvek mentén történő megerősítése mindkét fél számára előnyöket rejt. Ez különösen igaz az energiapolitika területén.”

Gyürk András kitért az elmúlt hónapok eseményeire is, amelyek – mint fogalmazott – újra rávilágítottak arra, hogy az energetikai szektort Ukrajnában ma a transzparencia hiánya jellemzi. „Az áttekinthetetlen viszonyok nagy teret adnak a korrupciónak és a politikai célzatú nyomásgyakorlásnak. Mindez nem segíti elő a piaci viszonyok érvényesülését. Megnehezítik Ukrajna uniós integrációra irányuló törekvéseit, egyúttal veszélyeztetik az európai ellátás biztonságát.” – mondta. 

A politikus fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az Európai Unió és Ukrajna között kialakítandó gazdasági együttműködés nem értelmezhető az orosz törekvések figyelembevétele nélkül. „A hivatalát elfoglaló ukrán kormányra fontos szerep hárulhat abban, hogy a fent megfogalmazott elvek ne csak az Unióval folytatott párbeszéd vonatkozásában, hanem a régió egészében is érvényesüljenek” – zárta állásfoglalását a fideszes képviselő.