Egyéb

Formálódóban az uniós szintű energiastratégia

Formálódóban az uniós szintű energiastratégia

2010. 11. 25.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője írásbeli nyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Európában egyre erősebb az elköteleződés az egységes energiapiac megvalósítása iránt. Ezt jól példázza, hogy mind az Európai Parlament mai jelentése, mind az Európai Bizottság legújabb energiastratégiája és infrastruktúra prioritásai strukturális változásokat szorgalmaznak. "Végre mindannyiunk számára kezd világossá válni: az átütő sikerhez jelentős beruházásokra, az adminisztratív korlátok leépítésére és konkrét akciótervekre van szükségünk. Csak így lehet elérni, hogy a Lisszaboni Szerződés fő célkitűzései – az egységes piac, az ellátásbiztonság, az energiahatékonyság és a megújuló energiatermelés elterjedése – az összes tagállam számára valósággá váljanak"- hangsúlyozta a politikus.

A Fidesz delegációvezetője nagy előrelépésnek tekinti, hogy az előbb említett dokumentumok a közép-kelet-európai energetikai fejlesztéseket kiemelt prioritásként kezelik. A tavalyi gázkrízis ugyanis a nyugati országok számára is egyértelművé tette, hogy régiónk tagállamai nagymértékben egy gázforrástól függnek és az egységes piac itt nem működik. Európa felismerte, hogy az alternatív gázforrásokhoz való hozzáférés, az észak-déli gázfolyosó kiépítése és az elszigetelt piacok felszámolása növeli a regionális ellátásbiztonságot és egyben jelentős lépést tesz az egységes piac felé. Ezzel párhuzamosan a villamos energia hálózatok megerősítése és a kőolaj vezetékek regionális összekötése is szélesíti régiónk mozgásterét.

Gyürk András írásbeli nyilatkozatában arra is felhívta a figyelmet, hogy az elköteleződés nem merülhet ki a stratégiaalkotás szintjén. "Bízom benne, hogy az egységes piac hatékony megvalósítása érdekében a strukturális változások mihamarabb bekövetkeznek. Megvalósul a gyors és átlátható engedélyeztetés, regionális kezdeményezések alakulnak és új finanszírozási eszközök válnak elérhetővé" – fogalmazott a néppárti politikus.