Egyéb

Felszólalás a kubai demokráciáért

Felszólalás a kubai demokráciáért

2007. 02. 12.

Tisztelt Elnök úr, Tisztelt Képviselőtársaim!

A kubai elnyomó hatalom nemrégiben a Granma című pártlapon keresztül Havanna-ellenes összeesküvéssel vádolt meg néhány új uniós tagországot. A megtámadott államok, így Csehország, Lengyelország, Lettország, avagy Szlovénia az elmúlt időszakban valóban gyakran emeltek szót a kubai demokrácia érdekében. Törekvésüket azonban csak akkor koronázhatja siker, ha az Európai Unió egységesen áll ki a szigetország demokratikus erői mellett.

Az Európai Unió saját reformjának közepette is meg kell találja a módját annak, hogy támogatást nyújtson azon ellenzékieknek, akik – Kubán belül és azon kívül – egyre jobban hallatják hangjukat. Európa világban betöltött szerepét ugyanis nemcsak gazdasági teljesítménye határozza meg, hanem a szabadság iránti, tettekben megnyilvánuló elkötelezettsége is.

Bár még ma is több százan ülnek börtönben politikai okok miatt, a Fidel Castro nevével fémjelzett szocialista diktatúra meggyőződésem szerint a végét járja. A kérdés már csak az, hogy mindez a demokrácia eljövetelét is jelenti-e egyben. Amennyiben a nemzetközi közösség, így az Európai Unió nem áll ki egyértelműen a szabadságjogokért, Kubában sajnos folytatódhatnak a diktatúra évtizedei.