Egyéb

„Felégetjük tartalékainkat”

„Felégetjük tartalékainkat”

2005. 10. 02.

A fenyegetõ energiaválság veszélyére figyelmeztetett a Tudomány Világfórumán Lax Péter, a magyar származású Egyesült Államokban élõ világhírû matematikus, aki a nukleáris energiában látja a kiutat.
Lax Péter, az Abel-díjas matematikus bevallotta, hogy nem a téma szakértõjeként, hanem az emberiség sorsáért aggódó tudósként fogalmazta meg gondolatait. King Hubbert amerikai kutatóra hivatkozott, aki 1956-ban írt tanulmányában pontosan megjósolta az Egyesült Államok olajkitermelésének csúcspontját: annak idõpontját az 1970-es évek elejére tette, miként az be is következett.

Ennek az ad különös jelentõséget, hogy a csúcs elérése után a kinyerhetõ olajkészlet visszafordíthatatlanul csökken, a Hubbert-féle görbe alapján pedig következtetni lehet a kitermelés élettartamára. A hanyatlási folyamat elkezdõdött – hangsúlyozta a magyar matematikus, aki ezután számba vette az egyéb energiaforrásokhoz kapcsolódó lehetõségeket.

Széntartalékok az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában és egyes európai országokban fellelhetõk ugyan, de Lax emlékeztetett e fûtõanyag környezetkárosító hatására, továbbá a kitermelés veszélyességére: ötven év alatt százezer szénbányász halt meg bányabalesetben.

Ugyanakkor hiába a figyelmeztetések és az elõrejelzések, "felégetjük tartalékainkat, mint a barbárok, akik bútorokat égetnek" – fogalmazott a felszólaló. Lax Péter a nukleáris energiában látja a kiutat, nem feledkezve meg azonban az atomreaktorok mûködtetésével kapcsolatos kockázatokról, illetve a közvéleményben élõ félelmekrõl. Szerinte az olyan alternatív energia forrásokhoz, mint a nap- vagy szélenergia, csak korlátozott remények fûzhetõk. Példaként említette, hogy a napenergia az energiafogyasztásnak 5 százalékát képes fedezni, míg a szélenergiát Dániában 33 százalékos arányban hasznosítják, Kaliforniában viszont ez az arány nem haladja meg az 1 százalékot.

forrás: www.hvg.hu