Egyéb

Európai érdek a Nabucco gázvezeték megépítése

Európai érdek a Nabucco gázvezeték megépítése

2006. 07. 03.

Tisztelt Képviselõtársaim!

Az elmúlt hét folyamán Bécsben aláírták a Nabucco gázvezeték megvalósításáról szóló szándéknyilatkozatot. Az aláíráson jelenlévõ energiaügyi biztos alapvetõ jelentõségûnek nevezte a projekt megvalósulását.

Csak egyetérteni lehet ezzel a kijelentéssel akkor, amikor a földgázpiacról továbbra is negatív híreket kapunk. Az év eleji ellátási zavarok után a télre újabb problémákat jósolnak; az árak emelkednek (Magyarországon például néhány napon belül 30 %-kal); mindettõl nem függetlenül pedig Oroszország egyre nyilvánvalóbban politikai eszköztára részének tekinti gázellátási pozícióját. Európa és az európai fogyasztók kiszolgáltatottsága tehát folyamatosan nõ.

Ebben a helyzetben a Nabucco vezeték évi 20-30 milliárd köbméteres kapacitása már egy évtizeden belül is az Unió ellátásbiztonságának érezhetõ növekedését eredményezné. A Nabucco ugyanis egyszerre jelenti a tranzitútvonal és a beszerzési forrás diverzifikációját, szemben azokkal az elképzelésekkel (pl. a Blue Stream vezetékkel), amelyek csak a szállítási út tekintetében jelenthetnék a már meglévõ infrastruktúra alternatíváját.

Mindezek alapján üdvözlendõ a múlt heti szándéknyilatkozat, és kijelenthetõ, hogy az Unió földgázellátási forrásainak bõvítése szempontjából ma nincs valódi versenytársa a Nabuccónak.
Bízom benne, hogy az Európai Parlament az EU Energiastratégiájának õszi tárgyalásakor is ezt a véleményt fogalmazza majd meg.