Egyéb

Északi Áramlat: Nagyobb figyelmet a környezetvédelmi szempontoknak!

Északi Áramlat: Nagyobb figyelmet a környezetvédelmi szempontoknak!

2008. 07. 08.

A politikus felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a balti tengeri gázvezeték ügye a formálódó közös európai energiapolitika egyik legvitatottabb kérdése. "Sokan aggódnak, hogy a vezeték megvalósulása révén nem a kontinens ellátásbiztonsága fog nőni, hanem az Oroszországgal szembeni kiszolgáltatottságunk." – fogalmazott, majd hozzátette: "nem tudható, hogy az érintett fogyasztók számára megfizethetőbbek lesznek-e az árak, vagy éppen az égbe szöknek majd a gigantikus beruházásnak köszönhetően. Jelenleg nincs egyértelmű válasz arra sem, hogy milyen környezeti következményei lesznek az Északi Áramlat projektnek" – jelentette ki a képviselő.
 
Gyürk András szerint elengedhetetlen, hogy az Európa ellátását évtizedekre meghatározni tervezett gázvezetékek, így például az Északi Áramlat lefektetését megfelelő hatásvizsgálat előzze meg. Mindennek természetesen ki kell terjednie a környezeti hatások mérlegelésére is. Az említett gázvezeték esetében a képviselő meglátása szerint jelenleg nem áll rendelkezésre alapos és elfogulatlan, a környezeti szempontokat is figyelembe vevő elemzés.
 
A politikus helytelenítette, hogy nem készült részletes elemzés arra vonatkozólag, hogy a tengerfenék 1200 kilométer hosszan történő feltúrása pontosan milyen környezeti hatásokkal járhat. "Nem tisztázott az sem, hogy milyen veszélyt rejtenek a térségben található, fel nem robbant második világháborús lőszerek. Tovább tetézheti az aggodalmakat, hogy a vezeték lefektetése során rendkívül veszélyes vegyi anyagok kerülnének a tengerbe" – fogalmazott a képviselő.
 

Gyürk András felszólalásában emlékeztetett arra, hogy különféle petíciók aláírása révén mintegy harmincezer uniós állampolgár hívta fel a figyelmet a balti tengeri vezeték környezeti kockázataira. "Olyan súlyú kérdésekről van szó, amelyek egyértelmű és megnyugtató megválaszolása nélkül elképzelhetetlennek tartom a beruházás felelősségteljes megvalósítását" – zárta felszólalását a politikus.