Energetika

Ésszerűség és tisztelet nélkül elképzelhetetlen a sikeres energetikai átmenet megvalósítása

2020. 12. 07.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) hétfői ülésén megvitatta a bécsi székhelyű Energiaközösség éves jelentését, valamint meghallgatta az Európai Bizottság beszámolóját a megújuló energiaforrások EU-s helyzetéről. Gyürk András fideszes EP-képviselő a viták kapcsán hangsúlyozta, hogy az energetikai átmenet sikeres megvalósításához szoros együttműködésre és kölcsönös tiszteletre van szükség a tagállamok az uniós intézmények és az Európai Unió szomszédágában található országok között.

Az Energiaközösség keretében az Európai Unió 27 tagállama, valamint 6 nyugat-balkáni és 3 kelet-európai ország működtet közös villamos energia- és földgázpiacot. „Az Energiaközösség kiemelt fontossággal bír, hiszen ez a szervezet ellenőrzi az európai energiapiac meglévő szabályainak végrehajtását azon tagországokban, melyek egyelőre nem az Unió tagállamai. Az Energiaközösség garanciát jelent egy egységes európai piac kialakításához, ami kézzelfogható módon javítja az energiaellátás biztonságát. Örömteli, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány ellenére egy tagországban sem romlott az európai szabályok implementációjának mértéke.” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

Az Európai Bizottság megújuló energiaforrásokról készített jelentése számos pozitív szempontot tartalmaz. „Üdvözlendő, hogy az Európai Unió teljesíti a megújuló energiaforrások villamos energiatermelésben elérendő részarányára vonatkozó 2020. évi célkitűzését. Örömteli, hogy Magyarország nemcsak ezt a kritériumot, hanem a közlekedésben meghatározott 10%-os megújuló-arányt is eléri. Egyértelmű, hogy ilyen eredményeket csak megalapozott célkitűzésekkel, tisztelettel és konszenzusra törekvő Bizottsággal lehet elérni.” – mutatott rá a néppárti politikus.

„Azonban a jelentés világosan rámutat arra, hogy az európai energiaszektorba történő magánberuházások összege jelentősen elmarad több globális versenytársétól. Ha az Európai Unió versenyképes akar maradni a nemzetközi színtéren, a megfoghatatlan baloldali szlogenek és az adminisztratív terhek felelőtlen növelése helyett egyértelmű és stabil szabályozási keretre van szükség. Ellenkező esetben az Unió könnyen az energetikai átmenet vesztesei között találhatja magát.” – mondta el Gyürk András.