Energetika

Brüsszelben is megvédjük a rezsicsökkentést!

2024. 04. 12.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése ma elfogadta a villamosenergia-irányelv módosítását. A döntés kapcsán Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője leszögezte: „Ez a jogszabály volt az elmúlt időszakban a brüsszeli bürokraták és az EP baloldali többségének egyik legerősebb támadása a magyar rezsicsökkentés ellen. A szabályozásban maradtak a rezsicsökkentést közvetve veszélyeztető elemek, ezért képviselőcsoportunk nemet mondott a kezdeményezésre. Megvédjük a rezsicsökkentést minden brüsszeli és baloldali nyomás ellenében is.

Az Európai Bizottság elhibázott szakpolitikai döntései és kudarcos szankciói súlyos energiaválsághoz vezettek, ami tartósan aláásta az európai gazdaság versenyképességét. „Most olyan jogszabályokra lenne szükség, melyek javítják az energiaellátás biztonságát és megvédik a családokat a magas energiaáraktól. Az árampiaci irányelv módosítása azonban nem segíti, hanem hátráltatja a két cél teljesítését” – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő.

A szabályozás ehelyett a magyar rezsicsökkentés elleni brüsszeli támadássorozat egyik legerősebb jogi formájává vált. „A bürokraták és baloldali elvtársaik saját kudarcos politikájuk árát az emberekkel akarják megfizettetni, ezért el akarták venni a tagállamok jogát, hogy megvédjék polgáraikat a magas energiaáraktól. A nagy nyomás ellenére ezt a törekvésüket most, a Fidesz-KDNP képviselőinek is köszönhetően, sikerült megakadályozni” – mutatott rá a magyar politikus.

„A jogszabályban azonban maradtak a rezsicsökkentést a jövőben potenciálisan veszélyeztető elemek, ezért határozottan nemet mondtunk a kezdeményezésre. Nonszensz, hogy rekordmagas európai energiaszegénység mellett a Bizottság és a baloldal egy tíz éve sikeres és eredményes kormányzati intézkedést támad. Ennek véget kell vetnünk, ezért változásra van szükség Brüsszelben” – fogalmazott Gyürk András.