Egyéb

Erősödő pozíció, csökkenő tagállami kiszolgáltatottság az uniós energiapiacon

Erősödő pozíció, csökkenő tagállami kiszolgáltatottság az uniós energiapiacon

2012. 09. 13.

Az uniós tagállamok többsége a hosszú távú energiaellátást harmadik országokkal kötött kormányközi megállapodások révén biztosítja. Az energiaellátásról szóló tárgyalások során azonban nem él azzal az adottságával, hogy az 500 milliós Európai Unió a világ legnagyobb  energiapiaca. "A tagállamok többsége pehelysúlyúként száll ringbe nehézsúlyú energiaexportőrökkel. Nincs összehangolt tárgyalási stratégia és nem rendelkezünk a sikeres tárgyaláshoz elengedhetetlen információkkal" – vázolta a témához kapcsolódó felszólalásában a jelenlegi helyzetet Gyürk András.

A néppárti politikus szerint  az uniós energiaellátás biztonságát és a kedvezőbb árat a szorosabb tagállami együttműködés és a közös fellépés szavatolja. A hatályos kormányközi megállapodások ismerete és a tárgyalási stratégiák összehangolása révén a tagállamok pozíciója erősödik a nagy energiaexportőrökkel szemben, így  jobb  áron juthatnak energiához. A kis államok számára további segítség lehet, hogy a kormányok kérésére a Bizottság részt vehet a kormányközi tárgyalásokon, hozzájárulva ezzel a tárgyalások kedvező kimeneteléhez.

A tagállamok tárgyalási pozíciójának erősítése Magyarország számára is aktuális kérdés, hiszen a hosszú távú gázszerződésünk 2015-ben jár le. Hazánk biztonságos energiaellátása és iparunk versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy kedvező feltételekkel sikerüljön meghosszabbítanunk a gázszerződést. A mai döntéssel erősödik hazánk tárgyalási pozíciója.