Egyéb

Erős védelmet a külső felvásárlásokkal szemben

Erős védelmet a külső felvásárlásokkal szemben

2009. 09. 17.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a homályos tulajdonosi hátterűorosz Szurgutnyeftgaz nemrégiben jelentős részesedést szerzett a magyar MOL olajtársaságban.
 
A fideszes képviselő elmondta, hogy az ügyletet követően írásbeli kérdéssel fordult az energetikáért felelős biztoshoz. Gyürk András szerint a biztos válaszából kitűnik, jogos az igényünk arra, hogy erősebb védelmet biztosítsunk az európai energiavállalatoknak az átláthatóságot nélkülöző külső felvásárlások ellen. Azonban a jelenlegi uniós szabályozás erre még alkalmatlan, mivel a transzparenciára vonatkozó előírásokat könnyedén ki lehet játszani – jelentette ki a képviselő.
 
Gyürk András felszólalásában arra kérte az Európai Bizottságot, hogy lépjen ki a tétlen szemlélődés kényelmes helyzetéből. "A kormányokkal együttműködésben ki kell dolgozni a hatékony védelem jogi kereteit az ellenséges felvásárlásokkal szemben. A nyitott piac közös európai vívmány. Ne hagyjuk, hogy épp ezen a ponton váljunk sebezhetővé" – zárta felszólalását a fideszes politikus.
 
A vitát követően a képviselők határozatot fogadtak el az energiabiztonságról. Ebben az Európai Parlament aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a Szurgutnyeftgaz megszerezte a MOL részvényeinek egy részét anélkül, hogy felfedte volna tulajdonosi szerkezetét. A határozat arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen azonnali lépéseket az EU energiapiacán végzett ellenséges felvásárlási kísérletek ellen.