Egyéb

Egységes energiapiacot a megfizethető és biztonságos energiaellátás érdekében!

Egységes energiapiacot a megfizethető és biztonságos energiaellátás érdekében!

2013. 09. 10.

Az Európai Unió egyik alapelve az áruk és szolgáltatások áramlásának szabadsága. Az energia szabad áramlását azonban a mai napig több tényező is akadályozza Európában. Az egységes energiapiac létrejöttét hátráltatja a megfelelő átviteli hálózat hiánya és a tagállamonként különböző technikai standardok .  

Gyürk András szerint a közép-kelet-európai régió számára stratégiai fontosságú, hogy az egységes energiapiac mihamarabb megvalósuljon, ezért módosító indítványaiban a régiót érintő három fontos kihívásra hívta fel a figyelmet.

Nem várt nehézséget okoz például több új tagállamban, hogy a német megújuló energiatermelés gyors növekedési ütemével a nemzeti hálózatfejlesztési beruházások nem tudják tartani a lépést. "Gyakran hurokáramlások lépnek fel, amelyek a közép-kelet-európai tagállamok átviteli rendszerét leterhelik. Ezért egyetértek azzal, hogy alaposabb koordinációra és gyorsabb engedélyeztetésre van szükség a hiányzó infrastruktúra kiépítéséhez" – emelte ki a néppárti politikus.
 
A jelentés arra is kitér, hogy az uniós energiatermékek jelentős hányada nemzetközileg cserél gazdát, ezért a nagykereskedelem nemzeti felügyelete mellett elengedhetetlen az uniós szintű felügyelet is. Ez újfajta kihívást jelent az Európai Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökségnek és a nemzeti hatóságoknak. A piac átlátható működése szempontjából fontos, hogy a hatóságok elegendő erőforrással rendelkezzenek ahhoz, hogy a feladatokat megfelelő alapossággal el tudják végezni.  

Európa számára komoly versenyképességi probléma, hogy az európai gázárak napjainkban indokolatlanul magasak. "Részben ennek tudható be, hogy nincsenek olyan beruházások, amelyek képesek kiegyensúlyozni a megújuló energiatermelés hullámzását. Ezért minden olyan törekvést támogatok, amely az import gázár csökkentésére és az olajár-indexálás felülvizsgálatára irányul" – hangsúlyozta a delegációvezető.