Egyéb

Brüsszel az elektromos hálózatokat is megnyitná az internet elõtt

Brüsszel az elektromos hálózatokat is megnyitná az internet elõtt

2005. 04. 11.

Az Európai Bizottság szerint az elektromos hálózat megnyitására az internet előtt azért van szükség, mert becslések szerint mintegy 5-10 százalékkal növelné a szélessávú hozzáféréssel rendelkezõ háztartások számát; az „új” infrastruktúrával mintegy 200 millió háztartást lehet elérni, azokat is, amelyeknek semmilyen „normál” távközlési kapcsolatuk nincsen. Az ágazat liberalizációja a Bizottság szerint továbbá növelné a versenyt és csökkentené az árakat.

Az április hatodikán elfogadott európai bizottsági ajánlás, amely az érvényes uniós telekommunikációs keretszabályozás talaján áll, és amelyet a nemzeti szabályozóhatóságoknak követniük kell, a 2007 közepén érvénybe lépő elektromágneses kompatibilitási irányelvvel együtt szabályozza majd a területet. Martin Selmayr európai bizottsági szóvivő a múlt héten azt mondta, hogy az elfogadott irányelv meglehetősen felvizezett változata az eredeti bizottsági javaslatnak.

Richard Nash, az európai internetszolgáltatók szövetségének, az EURISPA-nak a főtitkára azt mondta az Europe Informationnek, hogy egyes szolgáltatók a mai napig nincsenek róla teljesen meggyõzõdve, hogy a technológia teljesen megbízható és használható, annak ellenére, hogy már több tízezer felhasználója van Németországban, Ausztriában és Spanyolországban. A 850-900 szolgáltatót képviselő EURISPA maga nagy támogatója az új technológiának.
 

forrás: Bruxinfo