Egyéb

Biztonságosabb energiaellátás az észak-déli energiafolyosó révén

Biztonságosabb energiaellátás az észak-déli energiafolyosó révén

2011. 12. 02.

A december 8-9-ei Tanácsülést az euró válságára vonatkozó megoldáskeresés fogja meghatározni. A néppárti képviselő fontosnak tartja azonban, hogy a rövid- és középtávú válságkezelés mellett az Európa 2020 stratégiára és az uniós energiapolitikára is kellő figyelmet fordítsunk. Egy esetleges gázkrízis ugyanis a pénzügyi válság negatív hatásait csak tovább tetézné.

Gyürk írásbeli nyilatkozatában üdvözölte, hogy az uniós energiapiac megvalósítására irányuló törekvések a beruházások szintjén folytatódnak a pénzügyi nehézségek ellenére is. Ezt kiválóan példázza, hogy a múlt heti Energiatanács előestéjén a kelet-európai térség országai aláírták az észak-déli energiafolyosó létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot.

Az együttműködésben részt vevő tagállamok alapvető célja a régió importfüggőségének csökkentése az észak-déli irányú energiaszállítás lehetővé tételével. Ezt a gáz-, kőolaj- és villamos energia hálózatok megfelelő összekapcsolásán keresztül kívánják elérni.

"Érthető az aláíró országok sietsége, hiszen a régió állampolgárai még tisztán emlékeznek arra a 2009-es télre, amikor Oroszország éppen a leghidegebb napokon zárta el a gázcsapokat" – emlékeztetett a delegációvezető. A szűk keresztmetszetek azonban nemcsak gázválságok idején, hanem a mindennapokban is jelentős problémát jelentenek. A közép-kelet-európai energiapiacok között ugyanis nem megfelelő az infrastruktúra, így az energia áramlása gyakran nem akadálymentes.

"Az együttműködés véleményem szerint kiválóan példázza a régiós és uniós szintű koordináció szükségességét gazdasági válság esetén is. Rávilágít továbbá arra is, hogy nincs időnk késlekedni, ha egy ténylegesen működő, egységes energiapiacot szeretnénk 2014-re létrehozni" – hangsúlyozta írásbeli nyilatkozatában a néppárti politikus.