Egyéb

Bemutatták Gyürk András energiahatékonysági jelentését

Bemutatták Gyürk András energiahatékonysági jelentését

2008. 12. 12.

A jelentés elkészítésének különleges aktualitást adott a nemzeti energiahatékonysági tervek első felülvizsgálata: ezekben az uniós tagállamoknak össze kellett foglalniuk, milyen intézkedéseket terveznek a jövőben. A szakbizottsági vita során Gyürk András kifejtette: a téma jelentősége abban rejlik, hogy az energiahatékonyság fejlesztésével egyszerre lehet az energiaellátás biztonságát megerősíteni, valamint a környezetre nehezedő terheket mérsékelni. A képviselő hozzátette: az energia kevésbé pazarló felhasználása jelentősen javíthatja az európai, köztük a magyar vállalatok versenyképességét is.

A fideszes politikus úgy vélte, sajnálatos, hogy a magyar kormány nem ismerte fel a kérdés jelentőségét. Az energiahatékonyság fejlesztésére ugyanis Magyarországon rendkívül szűkös támogatási források állnak rendelkezésre, gyakran teljesíthetetlen feltételek mellett. A kormányzati hanyagság abban is tetten érhető, hogy a Gyurcsány-kabinet csak több hónappal a hivatalos határidő lejárta után juttatta el a magyar cselekvési tervet az Európai Bizottság részére.

A jelentéstevő az első szakbizottsági vita során kiemelten foglalkozott a tájékoztatás kérdésével. "A támogatási programok és az energiaárak átláthatóságának biztosítása, ezzel összefüggésben a fogyasztók tájékoztatása a tagállamok kulcsfontosságú feladata" – vélekedett a politikus. Gyürk András hozzátette: az energiatudatosság fejlesztésében a jövőben fontos szerepet játszhatnak az egyre szélesebb rétegek számára elérhető intelligens elektronikus mérőeszközök. A képviselő energiahatékonysági jelentését várhatóan jövő év februárjában fogadja el az Európai Parlament.