Egyéb

Az átlátható energiapiacért

Az átlátható energiapiacért

2006. 06. 12.

A felszólalás hátterében az áll, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben helyszíni vizsgálatot rendelt el több jelentõs európai energetikai vállalatnál. Gyürk András felszólalásában a vizsgálatok eredményeinek mielõbbi nyilvánosságra hozatalát sürgette .

A felszólalás teljes szövege:

Tisztelt Elnök Úr!

Az Európai Bizottság az elmúlt hetekben helyszíni vizsgálatokat rendelt el több jelentős energetikai vállalatnál. Ezek célja annak megállapítása, hogy miként valósul meg a verseny az európai gáz- és energiapiacon.

A vizsgálatok eredményének mielőbbi nyilvánosságra hozatala két okból is jelentõséggel bír:

Elõször is, az egységes belsõ energiapiac intézményeinek megteremtése, a torzítatlan energiapiaci verseny biztosítása az európai feldolgozóipar jövőbeni versenyképessége, és az európai háztartások jóléte szempontjából döntő jelentőségű.

Másodszor, a bizottság intézkedéseivel párhuzamosan indult meg a vita itt a házban egy esetleges közös európai energiapolitika megalkotásáról, s a vizsgálatok megállapításai nélkülözhetetlenek tűnnek ebben a munkában.

Kérem tehát a Bizottságot, hogy a vizsgálatokat követően a lehetõ legrövidebb időn belül tájékoztassa a Parlamentet és a nyilvánosságot azok eredményéről.