Egyéb

A világ első fúziós erőművétől remélhető a jövő energiatermelése

A világ első fúziós erőművétől remélhető a jövő energiatermelése

2005. 06. 29.

Franciaországban épülhet fel a világ első kísérleti fúziós erőműve (ITER), amely a Nemzetközi Űrállomás után minden idők második legmagasabb költségvetésű tudományos beruházása. A tízmilliárd euróból létesülő reaktor helyszínéért Tokió is versenyben volt, a tegnap Moszkvában aláírt szerződés alapján azonban az ázsiai ország megelégszik azzal, hogy japán személy töltheti be az ITER irányítására megalakított szervezet főigazgatói tisztét, náluk valósul meg számos fúziós kutatással kapcsolatos beruházás, és Japán adja a majdani tudományos kutatócsoport húsz százalékát is.

– Történelmet írunk a mai nemzetközi tudományos együttműködéssel – nyilatkozta a TASR szlovák hírügynökségnek a szlovén Janez Potocnik, az Európai Unió kutatási és fejlesztési biztosa. Megjegyezte: az ITER reaktor helyszínéről folyó tárgyalások hosszasak és összetettek voltak. Az EU hosszan versenyzett a projekt megvalósításáról Japánnal. Potocnik szerint egy olyan beláthatatlan jelentőségű projektekről van szó, amely jócskán meghalad egy generációt, és egyben óriási lépést jelent a nemzetközi tudományos együttműködés területén. – A projekt elnyerése után most minden energiánkat arra összpontosítjuk, hogy minél hamarabb megkezdhessük az építkezést.

– Ez egy nagy siker Franciaországnak és Európának és az ITER projektben részt vevő minden partnerünknek – jelentette ki Franciaország köztársasági elnöke, Jacques Chirac. Hozzátette: – a nemzetközi tudományos közösség most már képes együtt olyan technológiai kihívásoknak is megfelelni, amelyek reményt adhat az emberiségnek, hogy olyan kimeríthetetlen energiaforrás lépjen működésbe, amely az élő környezetre nincs káros hatással – számolt be a TASR szlovák távirati iroda Jacques Chirac nyilatkozatáról.

Mint arról a Magyar Nemzet előző hétvégi Magazin mellékletében beszámolt, a Nap energiatermeléséhez hasonló módon működő fúziós erőművek biztonságos és környezetbarát energiatermelésre adnak lehetőséget, ráadásul örök energiaforrást nyújtanak majd. Az építési munkálatok várhatóan hét-nyolc évig tartanak a dél-franciaországi Cadarachéban, ezt ugyanennyi ideig kísérletek követik még.

Az Atomenergia Kutatóintézet igazgatóhelyettese, Vidovszky István a Távirati Irodának nyilatkozva kedden reményét fejezte ki, hogy a reaktorban magyar kutatók is dolgozhatnak majd.
Egy nappal korábban a New York Times arról írt, hogy a hidegháború lezárása óta először ismét 238-as izotópszámú plutónium előállítására készül az Egyesült Államok. Az amerikai lap tudni véli, hogy a veszélyes anyaggal hírszerzési berendezéseket erősítenek majd.


 

forrás: Magyar Nemzet/TASR