Egyéb

A távfűtéses hálózatok és a kisvállalkozások is kiemelt védelmet kapnak ellátászavarok esetén

A távfűtéses hálózatok és a kisvállalkozások is kiemelt védelmet kapnak ellátászavarok esetén

2010. 07. 13.

Az új rendelet alapján a tagállamoknak részletes cselekvési terveket kell készíteniük az ellátászavarok kivédésére. Ezeknek figyelembe kell venniük a regionális sajátosságokat, így Gyürk András javaslatának megfelelően a távfűtés szerepét, valamit az ellátás-ingadozásokra érzékeny iparágak tevékenységét. Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága által mai napon megszavazott szabályozás értelmében a tagállamok a lakossági fogyasztókon túl bizonyos kisvállalkozásokra és távfűtő hálózatokra is kiterjeszthetik a kiemelt védelmet.
 
A jogszabály alapján az Európai Bizottság regionális, vagy közösségi szintű vészhelyzetet hirdethet ellátászavarok esetén. Magyarország szempontból üdvözlendő, hogy a vészhelyzet kihirdetése nem a közösségi importkiesés százalékos arányától függően, hanem a tagállami hatóságok kérésére is megtörténhet majd.
 
Gyürk András szerint az új gázellátási rendelet központi érdeme, hogy összehangolja a tagállamok lépéseit krízishelyzetek idején. Ugyanakkor a cselekvési tervek nem pótolhatják az európai gázfüggésséget  érdemben csökkentő lépéseket. Az alternatív gázszállítási útvonalak kiépítése és az energiahatékonysági beruházások támogatása továbbra is megkerülhetetlen feladat.