Egyéb

A karbonadó csak akkor megoldás, ha nem jelent kettős terhelést

A karbonadó csak akkor megoldás, ha nem jelent kettős terhelést

2010. 06. 16.

A fideszes európai parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy a legfejlettebb ipari államok közelgő torontói csúcstalálkozóján várhatóan napirenden lesz a klímavédelem és a karbonadó kérdése is. Mint elmondta, a Mexikói-öbölben a közelmúltban bekövetkezett BP fúrótorony tragikus balesete új lendületet ad az ezzel kapcsolatos vitáknak.

Gyürk András szerint el kell kerülni a többszöri adóztatást, hiszen már most is vannak piaci alapon működő klímavédelmi eszközök, például az uniós emisszió-kereskedelmi rendszer (ETS). Felszólalása során úgy érvelt, hogy a karbon adó nem lehet puszta bevételteremtő eszköz, amely segítségével a kormányok befoltozzák deficites költségvetésüket. Bevezetése csak akkor támogatandó, ha érdemi környezeti előnyökkel jár, és ha nem ró túlzott terhet a lakosságra, valamint az európai iparra.

Gyürk András szerint a karbonadó uniós szintű bevezetésének elsődleges feltétele, hogy más fejlett ipari államok is hasonlóan cselekedjenek. "Éppen ezért a globális pénzügyi szabályozáshoz hasonlóan ezen a téren is le kell fektetni az alapvető jogi kereteket. A közelgő G20 csúcs jó alkalom erre" – zárta felszólalását a politikus.