Egyéb

A Fidesz az Európai Bizottsághoz fordul a MOL-tranzakció ügyében

A Fidesz az Európai Bizottsághoz fordul a MOL-tranzakció ügyében

2009. 04. 17.

A politikus az Európai Parlament energetikai bizottságának tagjaként arra is választ vár, hogy az Európai Bizottság rendelkezik-e megfelelő eszközökkel a harmadik országokból indított felvásárlási kísérletek nyomon követésére. Gyürk András beadványában emellett tájékoztatást kér azzal kapcsolatban, hogy a Bizottság milyen lépéseket tervez a további felvásárlási kísérletek kivédésére.

A képviselő írásbeli kérdésében utal a rövidesen elfogadásra kerülő új uniós energiapiaci szabályozásra. A hivatkozott tervezet értelmében az nemzeti hatóságok meggátolhatják majd a harmadik országok általi felvásárlási kísérleteket, amennyiben az Európai Bizottság is kifogást emel. Gyürk András állásfoglalást kér az Bizottságtól arra vonatkozóan, hogy a MOL részvényeinek adás-vételére alkalmazható lenne-e az említett szabály.

A képviselőcsoport fellépésének közvetlen előzménye, hogy az osztrák ÖMV márciusban eladta a MOL-ban lévő 21%-os részesedését orosz Surgutneftgaz-nak. A bizonytalan tulajdonosi háttérrel rendelkező cég így a magyar olajvállalat legnagyobb részvényesévé vált.